Waterdichte dames smartwatch kopen? Dit kun jij verwachten

Ben je op zoek naar een waterdichte dames smartwatch? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen je alles wat je moet weten over deze smarthorloges. Ook vertellen we je meer over de IP67 classificering, IP68 en vertellen we in hoeverre onze eigen dames smartwatches stof- en waterdicht zijn. Ook gaan we in op de verschillen tussen een waterbestendige en een waterdichte smartwatch. 

Wat wordt er bedoeld met een waterdichte smartwatch? 

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er een groot verschil is tussen waterbestendig en waterdicht. Een horloge met het label "Waterbestendig" betekent dat het bestand is tegen luchtvochtigheid en kleine waternevels, zoals die van handen wassen of kortstondig in de regen lopen. Waterbestendig betekent niet dat je ermee kunt zwemmen of douchen. 

Een waterdicht horloge daarentegen kan volledig ondergedompeld worden in water en sommige waterdichte horloges kunnen zelfs een aanzienlijke druk weerstaan. Als je een smartwatch wilt die je kunt dragen tijdens het zwemmen, moet je zoeken naar een product dat specifiek als “zwemsmartwatch” in de markt is gebracht. In de meeste gevallen is het niet aan te raden om te douchen of zwemmen met je horloge, tenzij de smartwatch waterbestendig is tot een diepte van 100 meter en een schroefkroon heeft.

Hoe herken je een waterdichte smartwatch? 

Er zijn verschillende kenmerken die een horloge waterdicht maken. Het belangrijkste is de pakkingen of "O-ringen", meestal gemaakt van rubber, nylon of teflon, die waterdichte afdichtingen vormen op de plaatsen waar het kristal, de achterkant van de kast en de kroon van de horlogekast samenkomen.

Zijn onze dames smartwatches waterdicht? 

Onze smartwatches zijn uitgerust met een IP67 waterdichtheidsgraad, wat betekent dat ze zijn ontworpen voor dagelijks gebruik en sportactiviteiten. Dankzij de uitstekende afdichting en de IP67-classificatie beschikken ze over zowel waterbestendige als stofbestendige eigenschappen. Dit houdt in dat de horloges beschermd zijn tegen zweet tijdens het sporten, of door het water van een plotselinge regenbui. 

Echter, houd er rekening mee dat IP67 waterdichtheid niet betekent dat de smartwatch volledig waterdicht is en niet bedoeld is voor onderdompeling in diep water of langdurige blootstelling aan water. Het gaat hierbij om tijdelijke waterbestendigheid, wat aangeeft dat het apparaat bestand is tegen incidentele blootstelling aan water, maar niet permanent onder water kan blijven. Met onze smartwatches kun je gerust jouw dagelijkse activiteiten blijven uitvoeren. 

IP67 waterproof smartwatch uitleg in afbeelding

Sterke waterdichte smartwatches

Eén van de beste waterdichte smartwatches voor Android is de Samsung Galaxy Watch Active 2. Deze stijlvolle smartwatch is ook veerkrachtig en is beoordeeld op 5ATM en IP68 wat betekent dat het stof, vuil en zand kan weerstaan, en bestand is tegen onderdompeling tot een minimale diepte van 1,5m onder water gedurende maximaal 30 minuten.

Samsung Galaxy Watch Active 2

Samsung Galaxy Watch Active 2

In sommige andere landen is de Amazfit GTS 2 één van de best beoordeelde smartwatches. Deze biedt weer verschillende andere functies. Real-time hartmonitoring, bloedzuurstofniveau-monitoring en ingebouwde Alexa zijn de belangrijkste eigenschappen van deze smartwatch. Deze smartwatch staat verder bekend om zijn ondersteunde Bluetooth-belfunctie, die uitstekend werkt. Ook zijn er veel goede smartwatches van Garmin die waterdicht zijn. 

Amazfit GTS 2

Amazfit GTS 2

Wat is het verschil tussen IP67 en IP68?

Je las zojuist al dat onze smartwatches een IP67-classificatie hebben. Dat terwijl de Samsung Galaxy Watch Acitve 2 een IP68 classificatie heeft. Maar wat is het verschil nou precies? 

De mate van waterdichtheid van een smartwatch wordt vaak aangegeven door een IP-code, die bestaat uit de letters "IP" gevolgd door twee cijfers. Deze code wordt door fabrikanten gebruikt om aan te geven hoe goed een apparaat bestand is tegen water en stof. Maar wat betekent het als een smartwatch een IP67- of IP68-classificatie heeft?

IP67-Classificatie:

Een IP67-geclassificeerd apparaat is stofdicht en kan zonder beschadiging ondergedompeld worden in water. Meer specifiek betekent het dat het apparaat volledig beschermd is tegen stof (dat is de "6") en kan worden ondergedompeld in tot wel 1 meter water voor een periode van maximaal 30 minuten (dat is de "7"). Dit betekent dat een IP67-smartwatch bestand is tegen tijdelijke onderdompeling, dus het is prima om het te dragen tijdens het handenwassen, in de regen, of zelfs tijdens het zwemmen aan de oppervlakte. Onze smartwatches voor dames zijn voorzien van deze IP67-classificatie. 

IP68-Classificatie:

Een IP68-geclassificeerde smartwatch biedt een hoger niveau van waterdichtheid. Net als bij IP67-apparaten, betekent de "6" dat de smartwatch volledig stofdicht is. De "8" betekent echter dat de smartwatch gedurende langere periodes in water kan worden ondergedompeld en beter bestand is tegen waterdruk. Meestal specificeren fabrikanten exact hoe diep en hoe lang de smartwatch veilig onder water kan blijven, maar het minimum is 1,5 meter voor 30 minuten.

Het belangrijkste verschil tussen IP67 en IP68 is dus de diepte en duur van de waterblootstelling waar de smartwatch tegen bestand is. Terwijl een IP67-smartwatch bestand is tegen tijdelijke onderdompeling in ondiep water, kan een IP68-smartwatch over het algemeen veilig worden gebruikt tijdens het zwemmen, snorkelen of in een regenbui. Beide zijn stofdicht, wat betekent dat ze ook goed presteren in zanderige of stoffige omgevingen.

Onze smartwatches zijn niet geschikt voor watersport activiteiten

Wij willen altijd een zo eerlijk en onafhankelijk advies geven bij het kopen van een smartwatch. Daarom geven we toe dat onze smartwatches niet geschikt zijn voor duiken en dat ze vooral “spatwaterdicht” zijn. Het is aan jou de vraag wat jij nodig hebt. Koop je een smartwatch voor normaal dagelijks gebruik, waarbij hij soms blootgesteld wordt aan de regen? Dan kies je voor een smartwatch van damessmartwatch.nl. Wil je liever een smartwatch die echt geschikt is voor zwemactiviteiten? Dan kun je beter op zoek naar een andere type smartwatch. Hieronder lichten we een aantal smartwatches toe, waar je eens naar zou kunnen kijken. Hier volgt onze top 3 smartwatches voor watersport. 

Zorg altijd goed voor je smartwatch, ongeacht de classificering

Als je smartwatch waterdicht is, betekent dit niet dat je het kunt negeren na blootstelling aan water. Zorg ervoor dat je het apparaat goed droogt en schoonmaakt na het zwemmen. Dit kan eenvoudig worden gedaan door je horloge af te spoelen met zoet water. Je spoelt het zout en zand er af. Het dragen van je horloge tijdens het douchen aan het einde van de dag kan hierbij al helpen. 

Bij twijfel is het beter om geen risico's te nemen: draag je horloge niet in de douche. Je weet nooit hoe de pakkingen en afdichtingen in de loop van de tijd zijn geëvolueerd, en of de waterbestendigheidsclassificatie daadwerkelijk echt is. Houd hier dus altijd rekening mee. 

Dit zijn onze top 3 dames smartwatches voor wateractiviteiten

Bij de selectie van een smartwatch voor wateractiviteiten zijn er tal van kenmerken die in overweging moeten worden genomen (lees ook: Waar moet je op letten bij het kopen van een dames smartwatch?). Van waterdichtheid tot trackingmogelijkheden en prestaties, er zijn veel variabelen die een horloge perfect kunnen maken voor een zwemmer. Hier zijn onze top drie dames smartwatches voor wateractiviteiten, ontworpen voor alle niveaus en budgetten.

1. Apple Watch Series 8

Met een waterbestendigheid tot 50 meter en verfijnde zwem-trackingfuncties is de Apple Watch Series 8 een uitstekende keuze voor elke zwemliefhebster. Apple heeft een speciale Water Lock-modus geïntroduceerd die het scherm vergrendelt om onbedoelde aanrakingen te voorkomen tijdens het zwemmen. Vergeet niet om het horloge na gebruik in zeewater te spoelen en te drogen.

Apple Watch Series 8

2. Garmin Forerunner 945

 Deze smartwatch van Garmin is ontworpen voor atleten, inclusief zwemmers. Met een IP68-waterbestendigheidsclassificatie, wat betekent dat het volledig beschermd is tegen stof en tijdelijke onderdompeling in water, biedt de Forerunner 945 uitgebreide zwemmetingen. Bovendien heeft het een lange batterijduur, wat ideaal is voor langdurige zwemsessies.

Garmin forerunner 945

3. Samsung Galaxy Watch Active 2

Deze smartwatch biedt gedetailleerde fitness-trackingfuncties, waaronder geavanceerde zwemtracking. Met een waterbestendigheid tot 50 meter en een speciale Water Lock-modus is het een uitstekende keuze voor wateractiviteiten.

Samsung Galaxy Watch Active 2

Vergeet ook de Fitbit Versa 4 niet

Ook willen we graag nog als extra de Fitbit Versa 4 smartwatch vermelden, die ook waterbestendig is tot 50 meter en is ontworpen om de meest intensieve trainingen (waarbij er veel gezweten wordt) te doorstaan. Hoewel waterbeschadiging over het algemeen niet wordt gedekt door de garantie, heeft Fitbit bevestigd dat het veilig is om de Versa 4 in zout water te dragen, mits deze na het zwemmen wordt afgespoeld en gedroogd.

Bij het kiezen van een smartwatch is het belangrijk om na te denken over wat je wilt dat het horloge doet. Wil je je berichten lezen, oproepen beantwoorden en apps installeren? Of ben je meer geïnteresseerd in het bijhouden van je dagelijkse activiteiten of je workouts? Het antwoord op deze vragen kan je helpen bij het maken van de juiste keuze. Zie ook onze onderstaande video. 

Koop jouw dames smartwatch voordelig bij damessmartwatch.nl 

Ben jij op zoek naar een exclusieve, maar goedkope smartwatch? Ontdek dan snel onze dames smartwatches. Wij houden bewust onze collectie klein, omdat we continu op zoek zijn naar horloges met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Dit betekent dat wij proberen zoveel mogelijk kwaliteit te leveren (beter gezegd: smartwatches met functies waar je echt wat aan hebt), voor een zeer schappelijke prijs. Bekijk snel onze damescollectie en ontdek of er wat voor je tussen zit.

Terug naar blog