Hoe meet een smartwatch je slaap?

Hoe weet een smartwatch dat je slaapt? Dit gebeurt meestal door middel van verschillende methoden zoals actigrafie, bewegingsdetectie of hartslagdetectie. Actigrafie, of polsbewegingsdetectie, stelt de smartwatch in staat je bewegingen te volgen en zodoende je slaappatronen in kaart te brengen.

Bewegingssensoren en Hartslagdetectie

Veel smartwatches zijn uitgerust met sensoren om beweging te detecteren, zoals een bewegingssensor, die ook de stappen telt die je gedurende de dag zet. Deze sensoren kunnen kleine bewegingen gedurende de nacht waarnemen om te bepalen wanneer je naar bed gaat, hoeveel tijd je slapend doorbrengt, en wanneer je wakker wordt. Ook de dames smartwatches van damessmartwatch.nl zijn uitgerust met een bewegingstracker (ook bekend als de fitnesstracker), een bloeddrukmeter en een hartslagmeter. Dit is bij de meeste smartwatches het geval. Je kunt met een smartwatch bijhouden of je slaapt en in sommige gevallen ook hoe diep je hebt geslapen. Dat laatste verschilt soms wel hoe accuraat dat is, omdat het natuurlijk geen medische apparatuur is. Wil je een smartwatch die dit heel nauwkeurig bijhoudt? Dan raden we een Garmin smartwatch voor dames aan. 

Vrouw die slaapt

De uitdagingen van slaaptracking en smartwatches

Het is belangrijk om op te merken dat, hoewel de technologie indrukwekkend is, het niet altijd accuraat is. Onderzoek heeft tot nu toe aangetoond dat vergeleken met polysomnografie tests – die experts gebruiken om slaapstoornissen te diagnosticeren – slaaptrackers slechts 78% van de tijd nauwkeurig zijn bij het identificeren van slaap versus waakzaamheid. Deze nauwkeurigheid daalt tot ongeveer 38% bij het inschatten hoe lang het de deelnemers duurde om in slaap te vallen. Gebruik je smartwatch daarom vooral om een globaal inzicht te krijgen in de tijd waarin jij slaapt, en niet om je gehele slaap te analyseren. 

Lees ook: Waar moet je op letten bij het kopen van een dames smartwatch?

Slaapcycli en slimme horloges: Het belang van Diepe Slaap

Slaap is niet slechts een enkele, uniforme toestand van rust. In plaats daarvan doorloopt ons lichaam gedurende de nacht meerdere slaapcycli, bestaande uit verschillende slaapfasen. Een van deze fasen is de diepe slaap, ook wel bekend als fase 3 van de slaapcyclus.

Bij volwassenen wordt ongeveer 20% van de totale slaaptijd doorgebracht in deze diepe slaap. Dit betekent dat als we de algemene aanbeveling volgen om elke nacht tussen 7 en 9 uur te slapen. Daarmee brengt de gemiddelde volwassene tussen 84 en 108 minuten door in diepe slaap. 

Diepe slaap is een cruciale fase voor lichaam en hersenen

Diepe slaap is een cruciale fase voor ons lichaam en onze hersenen. Het is tijdens deze fase dat ons lichaam zich herstelt: weefsels worden gerepareerd, spiermassa wordt opgebouwd en groeihormonen worden afgegeven. Daarnaast is deze fase ook belangrijk voor de hersenen, aangezien het geheugen en de leerprocessen hier worden versterkt.

Hoe spelen smartwatches een rol in het bewaken van de slaapcycli?

Slimme horloges spelen een sleutelrol in het bewaken van deze slaapcycli. Met behulp van versnellingsmeters en hartslagsensoren kunnen deze apparaten bewegingen en veranderingen in de hartslag detecteren, die vervolgens worden gebruikt om in te schatten in welke slaapfase we ons bevinden. Tijdens diepe slaap vertraagt de hartslag bijvoorbeeld en zijn er minder bewegingen, wat het horloge kan detecteren en registreren.

Het 24u gebruiken van smartwatches (mogelijk) niet verstandig

Als het aan sommige wetenschappers ligt, moeten we niet continu een smartwatch dragen. Smartwatches zenden elektromagnetische straling (EMF) uit, die schadelijk kan zijn voor onze gezondheid. EMF-blootstelling is in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder kanker, hersentumoren en voortplantingsproblemen.

Welzijn en gezondheid in de gaten houden

Smartwatches kunnen continu je gezondheid en welzijn in de gaten houden, wat kan helpen bij het opsporen van mogelijke gezondheidsproblemen. Het is echter wel belangrijk om bewust te zijn van mogelijke risico's, zoals blootstelling aan elektromagnetische straling.

Rekening houden met je slaapomgeving

Bij het gebruik van smartwatches voor slaaptracking is het ook belangrijk om rekening te houden met je slaapomgeving. Mobiele telefoons en smartwatches zenden elektromagnetische straling uit wanneer ze aan staan. Dit betekent dat het slapen met een smartwatch/telefoon in de buurt je blootstelling aan straling gedurende de hele nacht verhoogt. Hierbij moeten we wel aangeven dat het heel erg verschilt hoe mensen hierover denken en dat er ook mensen zijn die pleiten dat de elektromagnetische straling niet schadelijk is voor onze gezondheid. Maak hierin dus zelf een keuze, of je wel of niet met je smartwatch om slaapt. 

Bekijk de handleiding van onze smartwatches

Zie hieronder onze uitgebreide video over hoe onze smartwatches werken. Bekijk hem tot het einde, zodat je zeker weet dat je niks mist. Onze top 3 smartwatches voor dames bekijken? Klik dan even op het linkje en ontdek welke smartwatches wij aanraden, naast onze eigen smartwatches. 

Wat kunnen we concluderen over smartwatches en het meten van slaap?

Smartwatches zijn steeds vaker onderdeel van ons dagelijks leven en vormen een krachtig hulpmiddel om onze gezondheid en welzijn te monitoren. Hoewel de technologie voor slaaptracking nog verbeterd moet worden, bieden ze al waardevolle inzichten in onze slaapgewoonten en -patronen (vaak bij duurdere smartwatches wel accurater dan bij goedkopere. Dit komt door extra sensoren). Door bewust gebruik te maken van deze apparaten en aandacht te besteden aan mogelijke gezondheidsrisico's, kunnen we profiteren van de voordelen die ze bieden.

Terug naar blog