Dames smartwatch met bloeddrukmeter kopen? Ontdek ons aanbod

Als het gaat om het monitoren van de gezondheid, zijn smartwatches de afgelopen jaren een favoriet geworden. Ze zijn praktisch, stijlvol en uitgerust met tal van functies die bijdragen aan een gezondere levensstijl. Een van de belangrijkere functies voor velen, is de mogelijkheid om de bloeddruk te meten. Dit artikel gaat dieper in op de smartwatches met bloeddrukmeter. Ook vertellen we meer over onze eigen dames smartwatches met bloeddrukmeter

Het belang van een bloeddrukmeter op een smartwatch

Voordat we ons richten op specifieke modellen, is het goed om te begrijpen waarom een bloeddrukmeter op een smartwatch handig is. Veel mensen over de hele wereld hebben te maken met hoge bloeddruk, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals hartziekten en beroertes. Een smartwatch met bloeddrukmeter kan helpen bij het monitoren en managen van deze aandoening, door regelmatige metingen en door waarschuwingen wanneer de bloeddruk te hoog is. Wel moet er rekening mee gehouden worden dat een smartwatch vaak een stuk minder accuraat is dan medische apparatuur, zelfs bij duurdere merken zie je dit nog terug. 

Onze eigen gouden dames smartwatch met bloeddrukmeter

Onze gouden dames smartwatch, voorzien van bloeddrukmeter

Hoe wordt de bloeddruk gemeten met een smartwatch? 

Het meten van bloeddruk met een smartwatch maakt gebruik van een technologie die photoplethysmography (PPG) wordt genoemd. PPG is een eenvoudige en goedkope techniek die wordt gebruikt om bloedvolumeveranderingen in de microvasculaire bedden van weefsel te detecteren. Het is een methode die veranderingen in het bloedvolume in de perifere circulatie meet, door het licht dat wordt teruggekaatst door het weefsel, te meten.

We leggen je graag uit hoe dat werkt: 

1. Lichtbron en detector

De smartwatch is uitgerust met een lichtbron, meestal een LED, die groen licht in de huid van de drager uitzendt. Onder de huid zijn er bloedvaten die het licht absorberen of terugkaatsen. Een deel van dit teruggekaatste licht wordt opgevangen door een detector in de smartwatch.

2. Bloedstroom meten

Wanneer het hart klopt, neemt de bloeddruk toe en neemt het bloedvolume in de bloedvaten toe. Dit betekent dat er meer licht wordt geabsorbeerd en minder wordt teruggekaatst naar de detector. Wanneer het hart ontspant, daalt de bloeddruk, neemt het bloedvolume in de bloedvaten af, en wordt er meer licht teruggekaatst naar de detector.

3. Verwerking van de signalen 

De smartwatch verwerkt de ontvangen lichtsignalen en maakt gebruik van algoritmen om de gegevens om te zetten in een schatting van de bloeddruk van de gebruiker. Deze algoritmen zijn ontworpen om rekening te houden met verschillende factoren die de metingen kunnen beïnvloeden, zoals huidskleur, leeftijd, lichaamsbeweging en meer.

Het is belangrijk om te benadrukken dat deze technologie nuttig kan zijn voor het volgen van algemene trends in de bloeddruk en dat je gezondheidsproblemen mogelijk sneller inzichtelijk krijgt. Het is echter niet bedoeld is om professionele medische apparatuur te vervangen. Smartwatches zijn vaak minder nauwkeurig dan traditionele bloeddrukmeters die in een medische setting worden gebruikt. 

Betrouwbaarheid van bloeddrukmeters in smartwatches

De vraag die vaak wordt gesteld, is hoe betrouwbaar deze functie is in smartwatches. De American Heart Association heeft gewaarschuwd dat de metingen van polsbloeddrukmeters minder betrouwbaar kunnen zijn dan die van traditionele bovenarmbloeddrukmeters. Echter, dit betekent niet dat ze volledig onbetrouwbaar zijn. Bloeddrukmeters in smartwatches moet je vooral gebruiken als aanvullend hulpmiddel. 

Wat is een ECG-meter op een smartwatch? 

Een elektrocardiogram (ECG) meter op een smartwatch is een geavanceerde functie die de elektrische activiteit van het hart meet, wat kan helpen bij het opsporen van verschillende soorten hartproblemen (ook dit is niet te vergelijken met medische apparatuur). Een ECG meet de timing en sterkte van de elektrische signalen die elke hartslag veroorzaken. Het is een test die informatie verschaft over de gezondheid van het hart.

De technologie in een smartwatch werkt door kleine elektroden die zijn ingebouwd in de achterkant van de horlogekast. Deze elektroden meten de elektrische activiteit van het hart wanneer de gebruiker het horloge draagt. De meeste smartwatches met ECG-functionaliteit vereisen dat de gebruiker zijn of haar andere hand op de zijkant van het horloge plaatst, waardoor een gesloten circuit langs het lichaam wordt gecreëerd en de elektrische signalen van het hart kunnen worden gemeten.

Identificeren van onregelmatige hartslagen

Een ECG-meter op een smartwatch helpen bij het identificeren van onregelmatige hartslagen, zoals een te snelle of te trage hartslag, en ook andere mogelijke hartritmestoornissen, zoals atriumfibrillatie. Hoewel ECG-functionaliteit op een smartwatch een belangrijke gezondheidsmonitoringfunctie is, is het niet hetzelfde als het meten van bloeddruk. De bloeddruk is de kracht die het bloed uitoefent op de wanden van de bloedvaten en is een andere belangrijke indicator voor hartgezondheid. Voor het meten hiervan wordt dus photoplethysmography (PPG) gebruikt, hetgeen wat we eerder in dit artikel al besproken hebben. 

Deze dames smartwatches staan bekend om een goede bloeddrukmeter

Hieronder vind je drie smartwatches, die bekend staan om de goede bloeddrukmeter. De eerste twee zijn iets minder populair, maar zeker het overwegen waard. De Samsung Galaxy Watch 5 kennen de meeste vrouwen wel, vanwege de goede functionaliteiten en het strakke design. 

1. FitVII Smartwatch

De FitVII Smartwatch is een betaalbare keuze die uitblinkt in gezondheids- en fitness-tracking. Het heeft een ingebouwde bloeddrukmeter en hartslagmonitor, waarvan gegevens worden opgeslagen in een bijbehorende app. Deze smartwatch is vooral populair vanwege zijn betrouwbaarheid en betaalbaarheid. Ook is dit een smartwatch (net als onze eigen smartwatches voor dames) die zich in het lagere prijssegment bevindt. 

FitVii smartwatch

2. Huawei Watch D

Huawei's Watch D is een andere geweldige optie die in 2022 beschikbaar kwam in Nederland. Dit apparaat is niet alleen uitgerust met een bloeddrukmeter, maar heeft ook verschillende andere functies die handig zijn voor gezondheidsmonitoring.

3. Samsung Galaxy Watch 5

De Samsung Galaxy Watch 5 is een populair internationaal model dat zowel de bloeddruk als het ECG kan meten. De metingen worden uitgevoerd via de Samsung Health Monitor app, waarmee het eenvoudig is om je gezondheidsgegevens bij te houden.

Samsung Galaxy Watch 5 met bloeddrukmeter

Ontdek onze eigen goedkope smartwatches met bloeddrukmeter

Check onze te gekke collectie smartwatches speciaal voor vrouwen. Niet alleen zien ze er superchic uit, maar ze meten ook je bloeddruk. Maar dat is niet alles. Met deze horloges hou je ook je hartslag, bloed-zuurstofverhouding, stappen, afstand, en verbrande calorieën bij. Ze monitoren zelfs je slaap. Ideaal dus om je te helpen gezond en actief te blijven. Houd er wel rekening mee dat gegevens van een smartwatch altijd een stuk minder accuraat zijn dan van medische apparatuur. De bloeddrukmeter blijft een mooi technisch snufje (helemaal voor de lage prijs van onze smartwatches), maar je moet er wel rekening mee houden dat het vooral een leuke functie is voor erbij, en er niet blindelings op moet vertrouwen als je gezondheidsproblemen hebt. Onze volgende smartwatches zijn allemaal voorzien van een bloeddrukmeter: 

Vragen? Neem contact met ons op 

Heb je nog vragen na het lezen van dit blogartikel, of nog vragen over onze smartwatches? Vergeet dan niet om contact met ons op te nemen. Via info@damessmartwatch.nl staan we je altijd binnen 24 uur te woord. Ook kun je eenvoudig contact opnemen via het contactformulier op onze website. Wij helpen jou graag met het vinden van een nieuwe smartwatch. Dus bij vragen; laat het gerust weten. 

Terug naar blog