Heb je voor een smartwatch altijd een telefoon nodig?

Wil je een smartwatch kopen? Dan is een van de eerste vragen die bij je opkomt waarschijnlijk of je ook een telefoon nodig hebt om deze te gebruiken. In het verleden was dit vaak het geval, maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer standalone smartwatches beschikbaar, die zonder een telefoon kunnen functioneren. Dit zijn over het algemeen wel de duurdere smarthorloges. In deze tekst zullen we kijken naar de mogelijkheden van smartwatches zonder telefoon en bespreken we de voor- en nadelen van deze moderne smartwatches. Ook vertellen we meer over onze eigen goedkope smartwatches. Lees dus snel meer.

Kan een smartwatch zonder telefoon werken?

Sommige smartwatches hebben tegenwoordig ingebouwde mobiele connectiviteit, zodat ze onafhankelijk van een telefoon kunnen functioneren. Hiervoor moet je wel verbonden zijn met WiFi. Voor deze standalone smartwatches heb je vaak een apart abonnement nodig om verbinding te kunnen maken met het mobiele netwerk.

Als je geen apart data-abonnement wilt afsluiten, kun je een smartwatch gebruiken zonder telefoon, door verbinding te maken met WiFi. Dit betekent wel dat je alleen gebruik kunt maken van de functies die beschikbaar zijn wanneer je verbonden bent met WiFi, zoals het streamen van offline muziek of het ontvangen van pushnotificaties. Als je onderweg wilt bellen of sms'en, heb je nog steeds een telefoon nodig (of een extra data abonnement dus). 

Lees ook: Welke smartwatch is goed voor dames?

De voordelen van een standalone smartwatch

Er zijn verschillende voordelen aan het hebben van een standalone smartwatch. Een van de belangrijkste voordelen is dat je niet meer afhankelijk bent van je telefoon om verbonden te blijven. Dit kan handig zijn tijdens het sporten of tijdens andere activiteiten, waarbij het dragen van een telefoon niet handig of misschien wel ongewenst is. Met een standalone smartwatch kun je nog steeds gesprekken voeren, sms'en en push-notificaties ontvangen, allemaal zonder je telefoon bij je te hebben.

Een ander voordeel van standalone smartwatches is dat ze compacter en lichter zijn dan smartphones. Dit maakt ze comfortabeler om te dragen tijdens het sporten of andere activiteiten. Bovendien bieden veel standalone smartwatches functies voor gezondheids- en fitness-tracking, zoals stappentellers, hartslagmeters en slaapmonitoring. Dit kan handig zijn voor mensen die hun gezondheid en fitness activiteiten willen bijhouden.

Smartwatch dames zilver

Ter illustratie: Onze smartwatch dames zilver

Nadelen van een smartwatch zonder telefoon

Er zitten ook nadelen aan het hebben van een standalone smartwatch. Een van de grootste nadelen is dat ze duur kunnen zijn. Naast de kosten van de smartwatch zelf, moet je ook rekening houden met de kosten van een apart data-abonnement, als je gebruik wilt maken van internet. Ook zijn dit type smarthorloges vaak duurder dan de niet stand-alone smartwatches. 

Batterijduur van smartwatches

Een ander nadeel is dat standalone smartwatches nog steeds regelmatig moeten worden opgeladen. Afhankelijk van het model en het gebruik kan de batterijduur variëren van enkele uren tot enkele dagen. Dit kan vervelend zijn als je niet in de buurt bent van een stopcontact, om je smartwatch op te laden. Maar dit is natuurlijk wel iets wat geldt voor alle elektronische apparaten. Bestel je een van onze smarthorloges uit de smartwatch dames collectie? Dan heb je in ieder geval wel het voordeel dat je de smartwatch draadloos kunt opladen. Dit kan door kleine magneetjes. Hierdoor hebben onze smartwatches geen (vaak lelijke) gleuf, waar de oplaadkabel in gaat. 

Beperkingen in het gebruik ervan 

Daarnaast hebben standalone smartwatches ook beperkingen wat betreft functionaliteit en schermgrootte. Hoewel de meeste standalone smartwatches kunnen bellen en sms'en, is het scherm vaak kleiner en zijn de functies beperkter dan die van een smartphone. Hierdoor kan het lastig zijn om bijvoorbeeld lange e-mails te lezen of uitgebreide taken uit te voeren op een standalone smartwatch. Hieronder vertellen we dan ook waarom een smartwatch geen vervanger is voor een smartphone. 

Lees ook: Hoe krijg je WhatsApp op jouw smartwatch?

Een smartwatch is geen vervanger voor de smartphone 

Hoewel smartwatches steeds meer op mobieltjes gaan lijken, is het zeker niet een vervanger voor een smartphone. Ten opzichte van een smartphone heeft een smartwatch: 

Beperkte opslagruimte: De meeste standalone smartwatches hebben beperkte opslagruimte, waardoor je minder muziek, foto's en andere bestanden kunt opslaan dan op een smartphone.

Beperkte app-ondersteuning: Hoewel standalone smartwatches apps kunnen draaien, zijn er vaak minder apps beschikbaar dan voor smartphones. Dit komt doordat de ontwikkeling van apps voor smartwatches nog relatief nieuw is en veel ontwikkelaars zich richten op het maken van apps voor smartphones.

Minder inzicht in gezondheids- en fitnessprestaties: Hoewel standalone smartwatches vaak functies bieden voor gezondheids- en fitness-tracking, zijn deze functies soms minder nauwkeurig dan van echte fitnesstrackers. Ook heb je op de smartwatch vaak maar beperkt inzicht in de prestaties en kun je minder makkelijk (of geen) metingen opslaan. Dit kan op een smartphone wel. Lees hiervoor ook onze handleiding over hoe je een smartwatch koppelt met jouw mobiele telefoon

Hoe zit het met de smartwatches van damessmartwatch.nl?

Wij verkopen geen stand-alone smartwatches. Wij proberen dames smartwatches aan te bieden met de beste prijs-kwaliteitverhouding (tot 150 euro) en vinden stand-alone niet heel veel toevoegen aan een smarthorloge. Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone op zak, dus wij zien het niet als een toegevoegde waarde. Ook een extra SIM-kaart vinden wij niet praktisch. 

Dus: Wat is onze conclusie?

In deze blog hebben we gekeken naar de vraag of een smartwatch altijd een telefoon nodig heeft. Het antwoord is dat het afhangt van het type smartwatch dat je gebruikt. Moderne smartwatches hebben soms ingebouwde mobiele connectiviteit en kunnen onafhankelijk van een telefoon functioneren, maar vereisen wel een apart data-abonnement (wat natuurlijk kosten met zich meebrengt). Als je geen apart data abonnement wilt afsluiten, kun je een smartwatch gebruiken zonder telefoon door verbinding te maken met Wi-Fi. Goed om te weten is dat je voor onze smartwatches wel een mobiele telefoon nodig hebt, waarmee je verbonden moet zijn met Wi-Fi. Dit is bij smartwatches binnen ons prijssegment (tot 150 euro) altijd het geval. Wil je een smartwatch speciaal voor dames kopen? Klik dan snel op het linkje en ontdek ons hele assortiment.

Terug naar blog