Wat kun je precies meten met een Fitbit?

Het kiezen van de juiste fitness tracker kan overweldigend zijn, vooral gezien de veelzijdigheid en functies van moderne apparaten. Fitbit is een van de toonaangevende merken in de wereld van wearables en biedt een reeks functies aan die helpen bij het bewaken van je gezondheid en conditie. Maar wat meet een Fitbit nu precies? We vertellen je er graag meer over. 

Bloeddrukmonitoring is niet mogelijk

Het is belangrijk om te vermelden dat Fitbit-producten op dit moment géén bloeddruk meten. Hoewel sommige moderne smartwatches in staat zijn om relatief nauwkeurige bloeddrukgegevens te produceren, biedt Fitbit deze functionaliteit niet aan.

Kan mijn Fitbit mijn bloedsuiker meten?

Hoewel er enkele gespecialiseerde apparaten zoals de K'Watch Glucose zijn, die continu de bloedsuikerspiegel monitoren, is deze functie niet beschikbaar op Fitbit. Er zijn echter andere gezondheidsparameters waarover Fitbit wel informatie biedt. Daarover vertellen we je hieronder meer. 

Fitbit luxe in het rose

Fitbit luxe in het roze

Zuurstofniveaus en Ademhaling

Een van de fascinerende functies van sommige Fitbit-modellen is het vermogen om de SpO2 te volgen, wat verwijst naar de zuurstofniveaus in je bloed. Door je nachtelijke gemiddelde SpO2-niveaus te volgen, kun je trends identificeren die indicatief kunnen zijn voor belangrijke veranderingen in je conditie en welzijn.

Daarnaast heeft Fitbit de mogelijkheid om de gemiddelde ademhalingsfrequentie bij te houden, vooral terwijl je slaapt. Dit helpt je om je vitale functies en algemene gezondheid gedurende de dag te bewaken.

Hartgezondheid en Variabiliteit

Fitbit is niet alleen ontworpen om je hartslag te meten, maar het analyseert ook de variabiliteit van je hartslag (HRV). Een inconsistentie in HRV kan wijzen op stress of vermoeidheid. Fitbit's ECG-app kan ook elektrische signalen van je hart opnemen en tekenen van AFib detecteren. Dit is een hartritmestoornis waarbij de boezems van het hart onregelmatig en (vaak) snel kloppen.

Is de hartslagmeting op mijn Fitbit nauwkeurig?

Hoewel fitness trackers zoals Fitbit en Apple Watch u kunnen waarschuwen als jouw hartslag te hoog of te laag is, is het essentieel om te begrijpen dat deze apparaten mogelijk niet altijd 100% nauwkeurig zijn in vergelijking met professionele medische apparatuur.

Beweging en Activiteit

Bij het meten van stappen en activiteit staan Fitbits bekend om hun verrassende nauwkeurigheid. Echter, zoals met veel fitness trackers, kunnen ze soms stappen onder- of overwaarderen, afhankelijk van de beweging en de omgeving. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij het lopen op een zacht tapijt of bij het duwen van een winkelwagentje.

Stressmanagement en ontspanning

Fitbit heeft een speciale functie genaamd "Relax", die gebruikers een begeleide ademhalingsoefening biedt. Door sensoren zoals EDA, hartslagvariabiliteit en huidtemperatuur, kan Fitbit fysieke indicaties van stress detecteren.

Hoe een Fitbit jou helpt aan een betere nachtrust

Het belang van een goede nachtrust kan niet genoeg worden benadrukt. Fitbit's slaaptracking gaat veel verder dan alleen het noteren van de uren die je in bed doorbrengt. Het kan je REM-slaapfasen, lichte slaap en diepe slaap analyseren. Deze gegevens kunnen van onschatbare waarde zijn om slaappatronen te herkennen en eventueel slaapstoornissen vroegtijdig te detecteren. Met de SpO2-monitoring kun je ook de zuurstofniveaus in je bloed volgen, wat weer belangrijk kan zijn voor mensen met aandoeningen zoals slaapapneu. 

Meer weten over wat een Fitbit zo bijzonder maakt? Lees dan ook ons blog: Wat maakt Fitbit zo speciaal?

Fitbit door de jaren heen

Fitbit is niet zomaar een fitnessbandje dat je om je pols draagt. Het is het resultaat van jarenlange technologische ontwikkeling en innovatie. Toen de eerste Fitbits op de markt kwamen, waren ze voornamelijk bedoeld voor het tellen van stappen. Maar met de jaren zijn de functies uitgebreid. Van slaaptracking tot ademhalingsbegeleiding en zelfs stressmanagement, de Fitbit van vandaag biedt een holistische kijk op gezondheid en welzijn.

Veel meer dan stappen tellen

Hoewel stappen tellen een populair gebruik is voor veel Fitbit-gebruikers, heeft het apparaat zoveel meer te bieden. Door de hartslagmonitoring bijvoorbeeld, kan de Fitbit je helpen je trainingsintensiteit te bepalen en je te informeren wanneer je in de vetverbrandings-, cardio- of piekzone bent. Dit soort inzichten kunnen cruciaal zijn voor diegenen die hun workout willen optimaliseren.

Wil je meer informatie over de Fitbit, bijvoorbeeld over het verschil tussen de Fitbit en een normale smartwatch? Lees dan ook even ons blog: Wat is een Fitbit en hoe werkt het precies? Hierin vertellen we je ook of het veilig is om een Fitbit te dragen. 

Bestel jouw Fitbit voordelig online bij damessmartwatch.nl

Bij Damessmartwatch.nl bieden we de nieuwste modellen van Fitbit tegen concurrerende prijzen. Bovendien ben je verzekerd van kwalitatieve service en snelle levering. Elke stap, elke hartslag en elke nacht slaap is een kans om meer te leren over jezelf en je welzijn. Maak vandaag nog de keuze voor een gezondere toekomst en bestel jouw Fitbit bij damessmartwatch.nl
Terug naar blog