Wat is een Fitbit en hoe werkt het precies?

Een gezond en actief leven leiden is voor velen een topprioriteit. Een tool die vaak wordt ingezet om gezondheids- en fitnessdoelen te bereiken, is de Fitbit. Maar wat is een Fitbit precies en hoe werkt het? Ook vertellen we meer over onze eigen collectie Fitbits. 

Wat is een Fitbit?

Fitbit is een merk met een reeks draagbare fitness- en activiteitstrackers, die zijn ontworpen om individuen te helpen hun gezondheid- en fitnessprestaties. Meestal gedragen op de pols, meet het dagelijkse activiteiten zoals stappen, afstand en verbrande calorieën.

Fitbit Sense 2

Fitbit Sense 2

Is een Fitbit alleen bedoeld als stappenteller? 

Nee, afhankelijk van het specifieke model kan een Fitbit ook slaappatronen, hartslag, en bepaalde gezondheids- en welzijnsstatistieken zoals EKG's en zuurstofniveaus in het bloed volgen.

Hoe werkt een Fitbit?

De technologie in een Fitbit is zowel eenvoudig als geavanceerd. Sensoren detecteren bewegingen die vervolgens door algoritmen worden geïnterpreteerd om specifieke activiteiten en slaappatronen te identificeren.

Fitbit versus een “normale” Smartwatch

Veel mensen vragen zich af wat het verschil is tussen een Fitbit en een normale smartwatch. Hoewel een Fitbit primair is ontworpen voor het meten van gezondheidsprestaties, biedt een smartwatch meer verbondenheid door notificaties en updates op je pols te laten zien. Er is echter veel overlap tussen de twee, vooral omdat veel Fitbits nu ook “smartwatch-achtige” functies hebben.

Voordelen van een Fitbit

Motivatie: Door je activiteiten te monitoren, kun je gemotiveerd blijven om je doelen te bereiken.

Gezondheidsbewaking: Bepaalde modellen kunnen geavanceerde gezondheidsmetrics volgen, zoals hartslag en zuurstofniveaus in het bloed.

Batterijduur: Over het algemeen bieden Fitbits een superieure batterijduur in vergelijking met veel smartwatches.

(Mogelijke) nadelen van het dragen van een Fitbit

Obsessie: Sommige mensen kunnen te gefixeerd raken op de gegevens en zich te veel concentreren op hun gezondheidsstatistieken

Trackingfouten: Geen enkel apparaat is perfect. Er kunnen soms fouten optreden in de metingen.

Connectiviteit: Fitbit moet verbonden zijn met een smartphone en/of computer voor optimale functionaliteit (geen stand-alone apparaat dus)

Opvallendheid: Sommige mensen vinden het misschien niet modieus om altijd een tracker te dragen.

Is het veilig om een Fitbit te dragen?

Hoewel Fitbits over het algemeen veilig zijn, zijn er af en toe zorgen over de EMF-straling die ze kunnen produceren. Langdurige blootstelling kan in uitzonderlijke omstandigheden leiden tot hoofdpijn, stemmingswisselingen, geheugenproblemen en huidirritatie. Sommige experts adviseren ook om de Fitbit niet om je pols te dragen tijdens het slapen. Toch blijft de straling van een erg laag niveau, nog lager dan van je mobiel. 

Welke Fitbit is het beste voor jou?

Fitbit biedt verschillende modellen, elk met zijn eigen unieke eigenschappen en prijzen. Zo zijn er Fitbits speciaal voor kinderen, zoals de Ace 3, en meer luxe modellen zoals de Fitbit Luxe. De keuze hangt af van je budget en de functies die je nodig hebt. Bekijk snel onze Fitbit collectie voor dames om erachter te komen welke Fitbit het beste bij jou past. 

Kun je berichten verzenden vanaf een Fitbit?

Met bepaalde modellen zoals de Fitbit Versa kun je reageren op tekstberichten, maar je kunt geen nieuw bericht versturen. Dit is goed om rekening mee te houden als jij besluit een Fitbit aan te schaffen. 

Fitbit ten opzichte van andere merken

Wanneer je de markt van fitness trackers en smartwatches onderzoekt, kom je onvermijdelijk de vergelijking tussen Fitbit en de Apple Watch tegen. Terwijl Fitbit prijstechnisch toegankelijker is en een betere gezondheids- en fitness tracking biedt, staat de Apple Watch bekend om zijn nauwkeurigheid, gemak en extra functies. Echter, de prijs van de Apple Watch kan voor sommige gebruikers een struikelblok zijn. Andere merken zoals Garmin en Samsung bieden ook alternatieven die het overwegen waard zijn, afhankelijk van je specifieke behoeften.

Fitbit voor kinderen

Een bijzonder aandachtspunt in het Fitbit-assortiment is de focus op kinderen. Modellen zoals de Fitbit Ace 3 zijn specifiek ontworpen voor jongere gebruikers rond de leeftijd van 6 jaar. Fitbit begrijpt dat het uiterlijk van een tracker belangrijk is voor kinderen; ze zullen immers geen apparaat dragen dat ze niet mooi vinden. Deze kindvriendelijke modellen zijn niet alleen stijlvol maar ook robuust, extra belangrijk als je besluit een Fitbit voor je kind aan te schaffen. 

Duurzaamheid en levensduur van een Fitbit

Veel gebruikers melden dat hun Fitbit-apparaten onder optimale omstandigheden tot twee jaar meegaan. Maar net als elk ander elektronisch apparaat, hangt de levensduur af van hoe het wordt gebruikt en onderhouden. Het is raadzaam om de Fitbit regelmatig schoon te maken en het apparaat te beschermen tegen extreme temperaturen en vocht, om de levensduur van het apparaat te verlengen.

Koop jouw Fitbit vertrouwd bij Damessmartwatch.nl 

Het kiezen van de juiste Fitbit kan, gezien de vele modellen en functies, overweldigend zijn. Daarom is het essentieel om te kiezen voor een betrouwbare verkoper die niet alleen een breed assortiment aanbiedt, maar ook deskundig advies en klantenservice. Bij Damessmartwatch.nl ben je verzekerd van kwalitatieve Fitbit-producten specifiek gericht op de wensen en behoeften van de moderne vrouw. Ontdek snel onze collectie Fitbits om erachter te komen welk model het beste bij jou past.
Terug naar blog