Hoe kies je het juiste horlogebandje voor jouw smartwatch?

Het horlogebandje van je smartwatch is veel meer dan zomaar een functioneel onderdeel. Het speelt een cruciale rol in zowel de uitstraling van je smartwatch als in het draagcomfort. Het kiezen van de juiste band kan echter een uitdaging zijn, met zoveel verschillende maten, stijlen en materialen om uit te kiezen. Hieronder vind je een uitgebreide handleiding over hoe je het juiste horlogebandje voor jouw smartwatch vindt. 

Hoe kies je de juiste maat voor een horloge bandje? 

De algemene regel is dat de breedte van het bandje ongeveer 50% van de diameter van de kast van het horloge moet zijn. Mensen met smalle polsen kiezen vaak voor een bandje met een kleinere breedte voor een visueel evenwicht, en vice versa voor personen met dikkere polsen.

Als je al een lederen bandje hebt voor je horloge, kun je de achterkant controleren om te zien of er een maatafdruk op staat, weergegeven in millimeters. Zo niet, dan moet je zelf de lengte en de breedte meten, om te bepalen welk bandje geschikt is. Goed om te weten is dat de smartwatches van damessmartwatch.nl voorzien zijn van standaardbandjes. Het is niet de bedoeling om deze te verwisselen (enkel tussen het RVS bandje en het meegeleverde siliconen bandje). Mocht je willen wisselen, dan moet je rekening houden met de bevestigde aansluiting van de smartwatch. Doe dit dus alleen als je handig bent en deze aansluiting eventueel kunt vervangen. 

afmetingen

Op deze afbeelding zie je de standaard afmetingen van onze smartwatches. Je ziet hier zowel de breedte van de smartwatch, de dikte van de kast, evenals de lengte van het horlogebandje. 

Een verscheidenheid aan stijlen en designs

Smartwatches komen in een breed scala aan stijlen en designs, en sommige zijn compatibel met standaard 16mm, 20mm en 22mm horlogebanden die je kunt wisselen om het uiterlijk van je apparaat te personaliseren. Sommige bandjes hebben een extra makkelijke aansluiting, waardoor het nog makkelijker is om je stijl te veranderen met extra horlogebandjes. Onderzoek altijd van tevoren of dit bij jouw smartwatch het geval is. 

Het meten van de bandbreedte

Het bepalen van de juiste bandbreedte is cruciaal voor de pasvorm en het comfort van je smartwatch. Hiervoor kun je een liniaal of schuifmaat gebruiken. Het onderdeel dat je wilt meten is het gedeelte van het bandje dat bevestigd wordt aan de horlogekast, dit wordt ook wel het 'lug gedeelte' genoemd.

In de meeste gevallen worden de afmetingen van het bandje uitgedrukt in millimeters, en wel op de volgende manier: bijvoorbeeld 24/22. Dit betekent dat het bandje 24mm breed is bij de lugs (het bevestigingspunt aan de horlogekast) en versmalt naar 22mm bij de sluiting of gesp. Het is belangrijk om beide metingen te kennen, omdat dit zorgt voor een correcte en comfortabele pasvorm van het horlogebandje op je pols.

Wat zijn standaardmaten voor horlogebandjes? 

Voor vrouwen ligt de standaard tussen de 171mm en 203mm, afhankelijk van de stijl en de fabrikant. Voor mannen ligt het standaard horlogebandje tussen de 197mm en 241mm, ook dit is weer afhankelijk van de stijl en de fabrikant. In veel gevallen zijn de horlogebandjes van smartwatches verstelbaar, waardoor ze geschikt zijn voor meerdere polsformaten. 

Hoe zit het met het comfort en de pasvorm?

Een goede vuistregel is dat je je wijsvinger tussen de sluiting en de pols moet kunnen schuiven, maar je moet niet in staat zijn om je vinger te bewegen. Een horlogebandje dat te strak zit, kan naast fysiek ongemak voor jou, druk uitoefenen op de componenten van de smartwatch, wat kan leiden tot langdurige en onomkeerbare schade.

Terug naar blog